POČETNA  VESTI  DOKUMENTA  MATERIJALI  KONTAKT

ODGOVOR NSS "DISKURS" NA PISMO PODRŠKE STUDENTSKOG FRONTA

Nakon pisma podrške u kom Studentski front pozdravlja osnivanje još jedne progresivne studentske organizacije u Svetu, usledili su odgovori, što zvanični, što lično od strane članova ove organizacije, na adresu Studentskog fronta u kojima ruski studenti kažu da im je podrška od jedne organizacije kao što je naša dala novi entuzijazam nakon što su je pročitali u svim svojim univerzitetskim organima u svim gradovima u kojima se ova organizacija nalazi.

 

Zvanički odgovor NSS "Diskurs":

 

Prevod:

Drugovi, članovi "Studentskog fronta" Srbije,

mi, studenti Rusije, članovi Nezavisnog studentskog sindikata "Diskurs", izražavamo vam veliku zahvalnost za podršku koju ste pružili našoj, trenutno mladoj, organizaciji.

Od davnina su univerziteti Evrope, Rusije i celog sveta bili uporište progresa, mesto gde se gradila budućnost, mesto gde su se kovali i gde su rasli najhrabriji kadrovi koji se nisu plašili promena, koji su bili spremni na najhrabrija dela, oni čijim se rukama i pameću gradila sutrašnja budućnost. Oduvek je baš omladina bila taj socijalni sloj koji je koji je bio najspermniji da uloži svoju energiju u ime bolje, pravednije, slobodne, časnije današnjice i budućnosti.

U kakvom su položaju danas studenti? U Rusiji, kao i u drugim državama "Zajednice nezavisnih država"(ekonomski blok u kom se nalazi veliki broj zemalja bivšeg SSSR-a okupljenih oko Rusije), Balkanskom poluostrvu, državama gde vlada kapital, a ne čovek, studenti su jedna od najnezaštićenijh socijalnih grupa.

Savremeno rusko obrazovanje se nalazi u procesu regresa, univerzitet je prestao da bude centar slobode i znanja, a obrazovanje je prestalo da bude društveno dobro, sada je ono više privilegija.

Postepeno se ruski univerzitet pretvara u komercijlnu konturu, u kojoj obrazovanje građana odlazi u drugi plan, a glavni cilj postaje zarađivanje novca.

Ishod takve politike je da su mnogi rektori visokoobrazovnih ustanova danas ne uvaženi profesori, već "efektivni" menadžeri. Ne treba ćutati i pred materijalnim položajem studenata. Ko može da živi od svoje stipendije? Pokažie ga, nađite ga i mi ćemo ga postaviti kao primer monaha-askete.

I baš zbog svega toga je najprogresiviji deo studenata u Rusiji, koji ne želi da se pomiri sa ovakvom situacijom, koji se umorio od pustih reči državnih sindikata, rešio da se objedini u svoj, nezavisni sindikat. Tako je osnovan "Diskurs". Kao i vaši, naši osnovni ciljevi su:

uvođenje realnog besplatnog obrazovanja, zaštita prava i interesa studenata, predavača, i drugih učesnika sistema obrazovanja, razvijanje osećanja solidarnosti u studentskoj sredini.

I zbog toga mi smatramo saradnju i kooperaciju između naših organizacija, a u budućnosti, nadamo se, i sa drugim studentskim sindikatima sveta, veoma važnim pravcem delatnosti.

Uvereni smo da ako sakupimo iskusta noih koji su se već dokazali u borbi, kao što je vaša organizacija, dostignuće naših postavljenih ciljeva će biti moguće.

"Studentski front" je obrazac organizacije omladine i studenata koji je svoju efektivnost pokazao u borbi za prava mladih ljudi, prava na besplatno obrazovanje, odmor, dostupnu stipendiju i mogućnost bavljenja stvaralaštvom.

"Studentski front" je snažan primer solidarnosti omladine koja se obrazuje, i to pod znamenjem pravednosti i pravde.

Vi tražite kvalitetno obrazovanje, kako bi omladina mogla da uči i stvara, i to je ispravno!

Vi objedinjujete omladinu u tim potrebama, što vaš najvažniji posao!

Vi se ne plašite teškoća, znači da ne trebamo ni mi! Kukavičluk nikad ne dovodi do pobede. Potrebno je ići napred, rukovodeći se idejama pravednosti, bratstva i jednakosti!

"Diskurs" već sada ima ćelije u mnogim regionima, po celoj Rusiji. I to je tek početak. Nakon prvog koraka smo obuhvatili mnoge regione, a nakon drugog neće ostati ni jedan region gde nas neće biti. Glavni su oni koji nam pomažu, sami studenti. Važno je pokazati da pojedinac sam ništa neće rešiti. Šta je to jedan momak ili devojka u okviru sistema? Ništa. A šta je to studentska solidarnost? To je volja pokolenja!

Glas mladosti je snažan, mnogi će nas čuti!

Želimo vam, dragi naši drugovi, da se nikad ne predajete, da idete tim putem, da se ne bojite teškoća, da pobeđujete sve prepreke na svom putu. A mi smo sa svoje strane spremni da uvek stanemo rame uz rame sa vama!

 

Naša borba je pravedna! Dok smo ujedinjeni, mi smo nepobedivi!

 

P.S. "Čekamo susret sa vama, drugovi, na Svetskom festivalu omladine i studenata koji će biti u Rusiji, u Sočiju, u oktobru 2017-e godine!"

 

Profkom NSS "Diskurs", Ruska Federacija, 05. 02. 2017.