POČETNA  VESTI  DOKUMENTA  MATERIJALI  KONTAKT

STUDENTSKI FRONT DAJE PODRŠKU NEZAVISNOM STUDENTSKOM

 SINDIKATU "DISKURS" U RUSIJI

 

Pre četiri meseca u Rusiji je osnovan Nezavisni studentski sindikat "Diskurs" koji je za kratko vreme uspeo da okupi studente u većem delu univerzitetskih centara u Rusiji. Za to kratko vreme uspeli su da otkriju velike finansijske malverzacije koje su vršile uprave fakulteta. Organizovali su nekoliko protesta protiv pljačke studenata i uništavanja nekih centara koji su povezani sa uništavanjem industrije oko tih naučnih instituta koje se kao i kod nas vrše privatizacijom, a nedugo nakon toga i zatvaranjem istih.

Jako nam je drago što se širom Evrope osnivaju progresivne studentske organizacije koje se bore protiv tržišnih principa kao na primer u Španiji pre nekoliko meseci, u Rusiji pre nekoliko meseci. Postoje i odluke o osnivanju takvih organizacija koje će se uskoro sprovesti u praksu, kao na primer u Italiji. Te organizacije se priključuju borbi koju vode organizacije koje postoje već neko vreme, kao što je naš Studentski front ili organizacija MAS iz Grčke.

 

Prevod pisma podrške:

 

Drage kolege, članovi Nezavisnog studentskog sindikata "Diskurs",

Studentski front iz Srbije podržava osnivanje organizacije progresivnih studenata Rusije. Ciljevi vaše borbe nam govore da je vaš sindikat jedan od najprogresivnijh u svetu. Tačnije, vi ste deo borbe progresivnih studenata sveta. Veoma dobro znamo koliko vam je sada teško. Znamo da je za stvaranje moćne studentske organizacije potrebno mnogo vremena i rada. Tako je i nama bilo teško pre šest godina. Ali nije dovoljno baviti se samo razvojem organizacije, potrebno je od samog početka rada boriti se, baš kao što vi i radite, što se nama izuzetno svidelo. Situacija u Srbiji je slična onoj u Rusiji. Mi živimo u postsocijalističkim državama gde se uništavaju industrija i sistem obrazovanja, i zbog toga znamo sa kakvim se problemima vi sada borite. Kao što smo već rekli, podržavamo osnivanje vašeg sindikata. Raduje nas to što se po celoj Evropi osnivaju studentske organizacije koje se bore protiv tržišnog sistema obrazovanja. Uvereni smo da ćemo u zajedničkoj borbi pobediti.

Pobeda će biti za nama!

Kako vi govorite "Student nije bankomat!", tako i mi govorimo "Znanje nije roba!"

 

 

 

 

Sekretarijat Studentskog fronta, Beograd, 31.01.2017.